Gebruiker in de Spotlight: Bona Ciklo

Kunt u uzelf kort voorstellen?
Ik ben Floris Mokveld, 58 jaar en woon nu 35 jaar in het mooie Roermond. Ik heb duurzaamheid altijd erg belangrijk gevonden en doe er veel aan om onze impact op de aarde zo klein mogelijk te houden. Ons huis uit 1925 is volledig geïsoleerd en wordt sinds 2019 met een warmtepomp elektrisch en aardgasloos verwarmd. Onze tuin is een oase van inheemse planten en weinig bestrating.

Kunt u kort wat vertellen over uw bedrijf?
Vier jaar geleden besloot ik dat ik niet alleen in mijn vrije tijd met duurzaamheid wilde bezig zijn en verliet ik DSM, een groot chemisch bedrijf om mijn eigen bedrijf op te richten. Bona Ciklo heet het, dat betekent Goede Kringloop in het Esperanto (een kunstmatige wereldtaal die iedereen makkelijk kan leren). Ik doe alleen mee aan projecten die een positieve impact hebben op ons milieu en toekomst. Mijn bedrijf richt zich vooral op impact. De meeste tijd gaat op dit moment zitten in projecten rond de WarmteTransitie. Ik help gemeentes en georganiseerde bewoners plannen maken om over te gaan op duurzame warmte. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een belangrijke bijdrage kan en wil doen, maar vaak niet weet hoe. Positieve  voorbeelden zijn dan enorm belangrijk.

Waarom heeft u besloten deel te nemen aan SHAREuregio Unplug&Go?
Voor mijn werk in Limburg heb ik af en toe een auto nodig en soms ook voor familiebezoek. Gezien de missie van mijn bedrijf wilde ik heel graag mijn CO2-uitstoot verder verlagen en elektrisch gaan rijden.  Maar mijn vorige auto stond heel vaak stil voor de deur. Ik wilde de auto openstellen voor anderen die dan ook elektrisch kunnen rijden en zo de auto beter gebruiken, wat weer tot minder nieuwe auto’s zal leiden. Dit vermindert de milieu-impact natuurlijk enorm. Ik vond het verder ook belangrijk een project samen met de gemeente te doen. Samen inzetten voor een beter milieu. Bedrijf en gemeente samen, dat is effectiever dan ieder zijn eigen project doen.

Waarom vindt u een duurzaam, elektrisch deelvoertuigsysteem in de regio belangrijk?
Ik heb nu de eerste elektrische deelauto in Roermond. Elders in het land zijn dit soort concepten niet nieuw, maar hier in de buurt is het onbekend en dus ook onbemind. Elektrisch rijden heet nog duur te zijn, lastig met laden en je kan er niet ver mee komen. De elektrische auto van het project heeft een uitstekend bereik van 250 tot 375 km. Hij laadt heel snel op en via het deelsysteem heb je geen hoge investeringen. Veel mensen kunnen er dus in de praktijk mee kennismaken en hun vervoer verduurzamen.

Waarom zouden andere ondernemers of particulieren het deelsysteem moeten gebruiken?
Het is een super simpel systeem. Je kunt als ondernemer de auto door anderen laten gebruiken zonder dat dat veel moeite kost. Degene die de auto wil lenen maakt op zijn telefoon een reservering aan en opent de auto ook met de app. Ik merk er niets van als anderen mijn auto hebben geleend. Zolang ze hem maar netjes retourneren . De techniek werkt echt en ik heb er geen omkijken naar! Op termijn zijn alle auto’s van het project regelmatig te leen, dan grijp je ook weinig mis als je wilt reserveren.

Contact

SHAREuregio is een INTERREG-project voor grensoverschrijdende, elektrische deelmobiliteit en is mede mogelijk dankzij financiële steun van de EU, Provincie Limburg en Nordrhein-Westfalen. Meer informatie: www.deutschland-nederland.eu